Expeditionen MAGIC-DMLs har nu dragit igång sin andra säsong på isen i Antarktis. Vår doktorand Jennifer Newall, nydisputerade Robin Blomdin och hedersdoktor Jan Harbor ingår i teamet. Forskningsledare är Arjen Stroeven. Målet är att se hur inlandsisen påverkas av klimatförändringar, både historiskt och i framtiden.

Följ expeditionen och läs mer

Expeditionen MAGIC-DML i Antarktis. Foto: Jennifer Newall.
Expeditionen MAGIC-DML i Antarktis. Foto: Jennifer Newall.


Intervju med Robin Blomdin den 19 december 2017:

Nu har vi precis kommit fram till Troll! Vädret är super fint -5C och lite molnigt. Här kommer lite svar på frågorna:

1) Hur är det att hoppa mitt in i en expedition?! 
Väldigt spännande och superkul. Väldigt många saker att sätt sig in i på kort tid. Men vi har just nu ett kort uppehåll på Troll innan vi flyger till Sanae. Det känns skönt att mjukstarta på en station innan vi åker ut i fält på "riktigt". Vi har gått igenom alla utrustning, och påbörjat att träna på visa moment av fältarbetet. 

2) Hur har du förberett dig?
Jag har varit med MAGIC-DML teamet och tränat inför förra säsongens expedition då jag var reserv. Då tränade vi glaciärsäkerhet, förstahjälpen och förberedde logistik. Jag har även förberett mig genom att studera högupplösta satellitbilder över de nunataker vi kommer att besöka, och förbereda de fältdatorer vi kommer att använda för att navigera och kartera spår efter när den Antarktiska inlandsisen var större. 

3) Vad är din uppgift?
Min uppgift är att bistå Jennifer Newall och Sarah Sams med att provta stenprover för åldersbestämning med kosmogen isotopanalys. Dessa prover tas från sediment och berg som markerar hur mycket större (tjockare) inlandsisen var tidigare, för kanske 10 000, 100 000 eller tillochmed 1 miljon år sedan. Min andra uppgift är att hjälpa till med att fältkontrollera en kartering som gjorts från satellitbilder utav den morän som inlandsisen avsatt längs bergssluttningarna.       

4) När åker ni? Hur reser ni? Hur ska ni bo?
Vi flög till Sydafrika den den 14 december och vidare till Troll på Antarktis med flyg den 18 december. Just nu bor vi på en forskningsstation (Troll), och där efter kommer vi flyga med helikopter till Sanae. I fält kommer vi bo i sovmoduler som vi drar på släde efter våra snöskotrar. 

5) Viktigaste saken du tar med dig?
Min iPad, offline-Spotify playlists och mina hörlurar!

MAGIC-DML-teamet landar på isen vid Troll.
MAGIC-DML-teamet landar på isen vid Troll.