Vi kan starta våra datorer hemifrån via https://wakeonlan.it.su.se/.
Man skriver in ip-nr eller datornamn och trycker på ”send WOL-signal” sedan tar det någon minut och sedan kan man fjärransluta till datorn. Detta är endast aktuellt om man använder fjärrskrivbord och om det kan undvikas så är det bäst.

Man använder samma datornamn eller ip-nr som man har för att ansluta till sin dator när man skall väcka den. Tjänsten fungerar enligt; https://confluence.it.su.se/confluence/pages/viewpage.action?pageId=58472992 och kräver sukat-inloggning

Ytterligare så måste datorn konfigureras för att kunna ta emot en så kallad wake on lan-signal.  Itgruppen kan assistera med detta, eller så kan man läsa i denna guide för hur man skall gå till väga; https://confluence.it.su.se/confluence/display/Support/WOL+-+Wake+On+Lan .

Det är värt att påpeka att vissa datormodeller endast kan väckas ur viloläge och inte ur ett helt strömlöst tillstånd.

Man skall alltid tänka på att slå av skärmar, skrivare och andra apparater helt. Speciellt under semester eller fältperioder. Varför?

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.113004
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.112102 <- här finns en kostnadstabell för hur mycket dina prylar kostar/år tänk då att vi har flera hundra datorer på institutionen + skrivare, skärmar, högtalare osv.
http://www.vattenfall.se/sv/datorer.htm