Institutionen för naturgeografi är en av de större institutionerna inom Naturvetenskapliga fakulteten, med ca 135 anställda och ca 1 000 studenter per läsår. Undervisningen är inriktad mot geografi, geovetenskap, biogeovetenskap samt miljövård. Våra fem forskningsenheter är: Biogeografi och geomatik, Klimatvetenskap och kvartärgeologi, Miljö, resursdynamik och förvaltning, Geomorfologi och glaciologi samt Hydrologi, vattenresurser och permafrost. Vi erbjuder en stimulerande och vänlig miljö i en mångsidig och internationell institution med forskning och utbildning på en mycket hög nivå.

Projektbeskrivning
Doktorandens avhandlingsarbete kommer att bedrivas inom ett forskningsprojekt i hydrologi, med fokus på kvantitativ analys, datatolkning och modellering av mark- och grundvattensystemets roll för förändringar i vattenkvantitet/kvalitet över avrinningsområden. Projektet inkluderar den vattenburna spridningen av antropogena förändringar, till exempel från förändringar i markanvändning, genom mark- och grundvatten, till ytvatten. Arbetet är dataintensivt och kräver användning och analys av regionala och globala dataset för kvantifiering av relevanta vattenförändringar i olika delar av världen. Projektet omfattar också processbaserad modellering av drivkrafterna och effekterna av vattenförändringarna och deras effektspridning genom mark- och grundvattnet till ytvatten.

Behörighetskrav
Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet gäller den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i ämnet naturgeografi. För att antas till denna doktorandanställning behöver du ha avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper, inom ekologi, geovetenskap, miljövetenskap eller annan relevant natur- eller teknikvetenskap.

Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Urval
Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är: sökandes dokumenterade ämneskunskaper inom hydrologisk vetenskap med relevans för projektets forskningsfält, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska, förmåga till analytiskt tänkande, kreativitet, egen initiativrikedom och självständighet samt samarbetsförmåga. Som underlag för bedömningen används tidigare studier och betyg, kvalitet på det självständiga arbetet, referenser, relevant erfarenhet, intervjuer samt den sökandes skriftliga motivering för ansökan.

Bedömningskriterierna inkluderar även kandidatens förmåga att samla in data, samt modellera och kvantitativt analysera vattenkvantitets- och kvalitetsförändringar på basis av olika tillgängliga dataset. Företräde ges till kandidater med stark bakgrund i kvantitativ hydrologi och modellering, som även omfattar mark-grundvattensystemet, samt erfarenhet av att använda geografiska informationssystem och nationella och internationella databaser. Kandidater bör vara starkt motiverade, engagerade och entusiastiska att arbeta inom området för detta doktorandprojekt. Doktorsavhandlingen kommer att skrivas på engelska.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet finns på: www.su.se/styrdokument/utbildning.

Som doktorand får endast den anställas som antas eller redan är antagen till utbildning på forskarnivå vid en högskola.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning på forskarnivå men får arbeta högst 20 % med utbildning, forskning och administration.

Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

Ytterligare information lämnas av professor Gia Destouni, tfn 08-16 47 85, gia.destouni@natgeo.su.se.

Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Lisbeth Häggberg (Fackförbundet ST/Lärarförbundet), tfn 08-16 40 17, st@st.su.se, seko@seko.su.se (SEKO), samt doktorandrepresentant, doktorandombud@sus.su.se​​.

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

När du ansöker ber vi dig att fylla i följande uppgifter

• dina kontakt- och personuppgifter
  • din högsta examen
  • dina språkkunskaper
  • kontaktinformation för 2–3 referenspersoner

och att bifoga följande dokument

• personligt brev
  • CV – examina och övriga utbildningar, arbetslivserfarenhet och förteckning över självständiga arbeten/uppsatser
  • projektplan/forskningsplan som inkluderar beskrivning av:
    – varför du är intresserad av det annonserade ämnet/projektet
    – hur du vill bedriva projektet
    – vad som gör dig lämplig för det aktuella projektet
  • examensbevis, betyg och intyg som styrker grundläggande och särskild behörighet (max 6 filer)
  • eventuella rekommendationsbrev (max 6 filer)
  • självständiga arbeten/uppsatser (max 6 filer).

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: anvisningar – sökande.
Länk till den här sidan